Psikoloji Nedir?
Psikoloji, davranış ve zihinsel süreçlerin bilimsel olarak incelenmesidir. İnsanların nasıl düşündüğünü, davrandığını ve hissettiğini etkileyen biyolojik etkileri, sosyal baskıları ve çevresel faktörleri kapsar.
Psikoloji çok yönlü bir disiplindir ve insani gelişme, spor, sağlık, klinik, sosyal davranış ve bilişsel süreçler gibi birçok alt alan içerir.
Ⅰ- Adli Psikoloji
Ⅱ- Endüstriyel Psikoloji
Ⅲ- Sosyal Psikoloji
Ⅳ- Deneysel Psikoloji
Ⅴ- Klinik Psikolojisi
Ⅵ- Bilişsel Psikoloji
Ⅶ- Kişilik Psikolojisi
Ⅷ- Gelişimsel Psikoloji
gibi birçok alt alanı vardır.
Klinik Psikoloji alanın en tanınmış ve en çok tercih edilen alt dalıdır.
Klinik Psikoloji Nedir?
Klinik psikoloji araştırma, eğitim ve alan ilkelerinin, yöntemlerinin ve işlemlerinin; zihinsel, duygusal, biyolojik, psikolojik, sosyal ve davranışsal uyumsuzluk, engel ve rahatsızlıklarda kullanılması ve geniş klinik örneklemde uygulamalar yapılmasıdır.
Klinik psikoloji, psikoloji biliminin temel hedefiyle benzer şekilde zihinsel, duygusal ve davranışsal süreçleri anlama amacındadır. Ancak klinik psikoloji, insanın "normal" ve "normal dışı" zihinsel, duygusal ve davranışsal süreçleri üzerine temellenmekte, bu alanlarda güçlük yaşayan kişileri değerlendirme ve tedavi etmeyi kapsar.
Nasıl Klinik Psikolog Olunur?
Klinik psikolog olmak için 4 yıllık veya en az 120 kredilik* Psikoloji Lisans(Bachelor) programından mezun olduktan sonra ortalama 2 yıllık* Klinik Psikoloji Yüksek Lisans(Master)
programını da tamamlamış olmanız gerekir.
![]() |
Görsel link |
Klinik Psikologların Çalışma Alanları Nelerdir?
- Özel muayeneler
- Hastaneler
- Ruh Sağlığı Merkezleri
- Danışmanlık Merkezleri
- Devlet Daireleri
- Askeri Hizmetler
- Okullar ve Üniversiteler
0 Yorumlar